Bipak er et miljøvenligt og genbrugeligt alternativ til plastik og stanniol, som bevarer friskheden i dine madvarer. Den er 100% biologisk nedbrydelig og giftfri.
Bipak er produceret af GOTS organic certificeret bomuld og pesticidfri bivoks, tilsat en smule økologisk jojoba olie.
Brug Bipak i stedet for folie, f.eks. til indpakning af ost, brød, frugt, grøntsager eller madpakker, eller til at dække skåle.
Hvis Bipak er meget kold, kan den varmes lidt mellem hænderne, så den er mere fleksibel.
Bipak genbruges mange gange, og holder mindst et år ved normal brug. Vask den med koldt eller lunkent vand efter brug, evt. med lidt opvaskemiddel, og læg den til tørre på et opvaskestativ. Vask den som en tallerken, den må ikke vrides. Og læg den endelig ikke i opvaskemaskinen.
Pak ikke varme ting i den, og vask den ikke i meget varmt vand, da bivoksen kan smelte.
Her kan du få svar på de oftest stillede spørgsmål om Bipak:
Hvordan rengør jeg min Bipak?
Vask den i koldt eller lunkent vand, evt. med miljøvenligt opvaskemiddel. Hvis den bliver vasket i meget varmt vand kan voksen smelte af, og den mister sine specielle egenskaber.
Vask den som en tallerken, den må ikke vrides. Og læg den endelig ikke i opvaskemaskinen.
Efter vask kan den tørres af, eller hænges til tørre på opvaskestativ.
Min Bipak vil ikke formes eller lukke om noget
Varm den lidt op mellem hænderne, eller læg den et lunt sted. Så bliver den blød og kan formes om hvad som helst. Efter et øjeblik bliver den hård igen og holder faconen.
Hvad er Bipak lavet af?
GOTS Organic certificeret ubleget bomuld og ren ubleget pesticidfri bivoks. Voksen er tilsat en smule økologisk jojoba olie, som er en voks der er flydende ved stuetemperatur. Det gør voksen lidt mere blød.
Kan jeg lave dem selv?
Ja, skær GOTS Organic certificeret bomuld i passende stykker og imprægner dem med ren ubleget pesticidfri bivoks.
Hvorfor er det så dyrt?
Bipak er dyrt i forhold til aluminiumsfolie og plastikfolie. Det er der flere grunde til:
- Produktionen er relativt lille, i forhold til de store mængder folie der bliver produceret og brugt verden over. Der findes ikke maskiner der kan producere det endnu, så hvert stykke er håndlavet på Møn.
- Råvarerne er meget dyrere end folie. Økologisk bomuldsstof og bivoks er dyre materialer, som ikke masseproduceres på samme måde som plastik og aluminium.
Til gengæld kan Bipak bruges mange gange, hvert stykke holder i op til flere år. Og hver gang man bruger det, kan man glæde sig over at spare miljøet for den belastning det er at bruge engangsindpakning.
Hvad gør jeg hvis min Bipak krakelerer eller har revner i voksen?
Læg Bipak i ovnen ved 150º et øjeblik, eller varm den med en hårtørrer, så reparerer voksen sig selv.
Hvor længe kan en Bipak holde?
Ved normal brug kan den holde i mindst et år. Hvis voksen krakelerer eller revner, kan Bipak varmes lidt i ovnen eller med en hårtørrer, og den vil reparere sig selv. Hvis der er steder hvor voksen helt er forsvundet, vil den ikke være god til indpakning mere.
Hvad gør jeg med Bipak når den er ved at falde fra hinanden?
Bipak kan smides i komposten, kan brændes (tænd op i pejs eller grill med den, voksen er brændbar), eller smides i køkkenaffaldet. Den er 100% biologisk nedbrydelig og giftfri.
Hvorfor er det en dårlig idé at bruge plastikfilm, madpapir eller aluminiumsfolie?
Plastik: Miljøpåvirkningen af plastik i affald vokser hver dag. CO2 udledningingen ved produktionen af plasticemballage, de hormonforstyrrende stoffer der kan findes i ikke-godkent i plastik, og de stigende affaldsmængder taler alle for, at vi skal undgå overforbrug af plastik. Plastikfilm er dog stadig meget bedre at bruge end aluminiumsfolie.
Aluminium: Tåler ikke syreholdig mad, som vil optage aluminium. Miljøet tager meget skade af fremstillingen, da det kræver store mængder el at lave aluminium. Aluminiumsfolie bliver ikke genbrugt når det smides i almindeligt affald.
Derfor skal du spare på sølvpapiret
Belaster sølvpapir mere end plastfolie?
Madpapir kan afgive skadelige stoffer
Plastikplagen - Klodens næste udfordring
Om plastik i miljøet (Engelsk)
Er der noget jeg ikke bør pakke ind i Bipak?
Ja, det er ikke godt at pakke råt kød ind i Bipak. Det er fordi Bipak ikke kan vaskes i varmt vand eller koges, uden at voksen smelter af. Til kød er det bedre at bruge plastikfilm eller poser beregnet til fødevarer.
Undgå at pakke varm mad ind i Bipak, da det kan smelte voksen.
Hvordan skal jeg behandle min Bipak?
Vask den med koldt eller lunkent vand efter brug, evt. med opvaskemiddel, og læg den til tørre på et opvaskestativ. Lad være med at bukke eller vride Bipak. Vask den som du vasker en tallerken.
Jeg får lidt fedtede fingre når jeg bruger Bipak, hvorfor det?
Voksen kan smelte lidt ved opvarming fra hænderne, og derfor kan du godt få lidt på fingrene, hvis du har meget varme hænder. Bivoks er et naturprodukt, der også bruges i fine hudprodukter. Gnid det ind i huden, og vær glad for at du har fået en god beskyttende behandling til dine hænder. Eller vask det af med varmt vand.
Smitter voksen af på min mad? Er det farligt hvis der kommer bivoks i min mad?
Det er muligt at en smule bivoks kan sætte sig på det man pakker ind i Bipak, hvis man trykker det meget fast omkring det. Det er fuldstændigt uskadeligt, Bivoks bruges også som overfladebehandling på mange madvarer, f.eks lakrids, og bier opbevarer den honning vi spiser i bivoks. Hvis der skulle komme voks på skåle eller tallerkener, skylles det let af med varmt vand, som hurtigt smelter voksen.
Undgå at pakke varm mad ind i Bipak, da det vil smelte voksen.
Hvor kan jeg købe Bipak?
På www.bipak.dk, der findes også en liste af forhandlere.